El sector energètic és el responsable del 98,5% del diòxid de carboni que va cap a l’atmosfera
El Govern va fer públics ahir els primers resultats de l’inventari d’emissions de gasos d’efecte hivernacle del país.
Andorra emet majoritàriament cap a l’atmosfera diòxid de carboni (CO2) i ho fa de la mà del sector energètic, que és el responsable de les emissions del 98,5% d’aquest gas. Concretament, els vehicles de motor generen el 70% del CO2 del qual és culpable el sector energètic. El 30% restant és imputable a les emissions de les calefaccions.
Les dades les va avançar el director de Medi Ambient, Marc Rossell, en el marc de la celebració del segon aniversari de l’entrada en vigor del conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, data que es va commemorar a la sala d’actes de MoraBanc amb una sèrie de conferències. Davant d’aquest escenari, Rossell va insistir que cal continuar treballant en polítiques de mitigació de les emissions incidint en les mesures relacionades amb el transport i amb la reducció del consum de les calefaccions. Per aconseguir-ho, des de Medi Ambient s’aposta per fomentar el transport públic i per fer construccions més eficients.
L’estudi sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle és una de les obligacions del país un cop es va adherir al conveni de les Nacions Unides i permet conèixer quins gasos s’emeten des del Principat i amb quina quantitat i origen. Amb aquest estudi es podran comparar les dades del país amb les de la resta d’estats adherits al conveni, i fer les polítiques necessàries per mitigar els efectes de l’escalfament global.
La idea que el canvi climàtic ja no es pot aturar i que el que s’ha de fer ara es prendre les mesures necessàries per adaptar-se va ser compartit per la resta dels ponents, que van posar èmfasi en el fet que el Pirineu ja és i continuarà sent una de les zones del sud d’Europa que més patirà. Ho farà per l’augment de les temperatures i per la disminució de les precipitacions. Segons va explicar Gabriel Borràs, responsable de l’àrea d’adaptació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, a l’horitzó 2050 les temperatures augmentaran de mitjana 4,6 graus en el pitjor dels casos previstos, i 2,4 graus en el millor. Quant a precipitacions, es reduiran un 20% en el pitjor dels casos i un 10% en el millor. Unes precipitacions que es reduiran a l’estiu i que a l’hivern es donaran durant menys dies, però quan caiguin ho faran amb molta quantitat.
També es va parlar de com pot afectar el canvi climàtic en el turisme de neu. Marc Pons, investigador de l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra i de la Universitat Politècnica de Catalunya, va recordar que anem cap a la reducció del gruix de neu i de la seva durada. Això farà que els esquiadors optin per les estacions amb més alçada, que pot afavorir les andorranes.