Es desmunten les dues torres de mesurament de Tossa de Pal i de la Rabassa, que han recollit dades des de l’octubre del 2011
El projecte de les centrals eòliques que tira endavant l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE) fa un pas endavant.
Aquesta setmana s’han desmuntat les dues torres de mesurament que des de l’octubre del 2011 han estat recollint dades en dos punts estratègics del país –a la Tossa de Pal, al costat de l’estació de Vallnord, i a la Rabassa– i ara, amb tot el recull d’aquest any i mig s’iniciarà tot el procés d’anàlisi per determinar com poden ser els parcs eòlics. Amb tot, des de l’AESE ja es té clara una dada abans de començar a dibuixar els futurs parcs. La potència màxima que es pot evacuar és de 14 milions de quilowatts. “La xarxa que podem absorbir entre els centres de Pal i la Rabassa és aquesta, o el que és el mateix, ens hem fixat com a màxim poder donar servei a uns15.000 habitatges”, va explicar ahir al Diari el portaveu de l’entitat, Joan Carles Grau.
De totes maneres, en l’informe que elaborarà l’empresa encarregada del muntatge i desmuntatge de les torres –cadascuna tenia cinc anemòmetres per calibrar la direcció i la intensitat de l’aire– s’establiran els límits màxims de producció, recomanacions i “allò que en teoria seria ideal muntar”, va comentar. Amb tot, les primeres conclusions que es van extreure fa mesos ja evidenciaven que la capacitat eòlica hi és i que és rendible. S’espera que els primers resultats estiguin disponibles cap a principi de setembre.
APARELLS PETITS
Paral·lelament, l’empresa també ha demanat a AESE que especifiqui quines contraindicacions tenen els terrenys escollits per a les centrals. La més destacable, a hores d’ara, seria l’accés a la zona, la carretera. Per tant, ja queda clar que tant a un punt del país com a l’altre s’hi hauran d’instal·lar “coses petites”, tenint en compte que les pales dels aerogeneradors són peces que s’han de transportar senceres. Així, ja es preveu que no podran ser més grans de 20 o 25 metres.
Quan aquestes centrals podrien ser una realitat encara és una informació que es desconeix. En un inici s’havia plantejat que estiguessin a punt per al 2014, però serà l’informe que s’ha d’elaborar el que ho determini. Com també posarà preu a tot el projecte. “Quan disposem de les conclusions valorarem quant pot costar i què podem fer”, va concloure Grau.
D’altra banda, el projecte de les centrals hidràuliques, que també impulsen les entitats del sector energètic del país, continua el seu curs. Actualment s’estan enllestint alguns processos administratius i la voluntat és que en uns mesos es presenti el projecte constructiu per a les instal·lacions d’Auvinyà i Arinsal i Arcalís. Per gestionar la iniciativa s’ha plantejat la creació d’una societat productora que funcionaria amb capital privat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario